De Keukenrevolutie #2 met Natalie Eggermont: “Iedereen klimaatrebel”
15 mei 2018
In de tweede aflevering van De Keukenrevolutie nodigde Peter Mertens klimaatactiviste en spoedarts Natalie Eggermont uit. Op een bepaald moment besliste Natalie om niet enkel hulp te verlenen aan “vitaal bedreigde patiënten”, maar ook aan de “vitaal bedreigde planeet”. Waarom eigenlijk?
“Als arts is het mijn plicht om niet alleen op te komen voor een gezond lichaam, maar ook voor een gezonde leefomgeving”, legt Natalie uit. “Met een opwarming van 1°C voelen we vandaag al de gevolgen: smelting van ijskappen en gletsjers, verzuring van de oceanen, grillig weer, droogtes afgewisseld met stortbuien. Twee graden opwarming van het klimaat is al een rampscenario. Aan het huidige tempo wordt het vier tot zes graden tegen 2100.”
Urgentiearts tegen machtige vijand
Als klimaatactiviste neemt Natalie het op tegen een machtige vijand: de olie-, gas- en steenkoolindustrie. Die geven jaarlijks meer dan 210 miljoen dollar uit aan lobbywerk. Dat is meer dan 500.000 dollar per dag. “Die ontkenningsindustrie spreekt met vele stemmen”, zegt Peter Mertens. “Je hebt lobbyisten, je hebt twijfelstudies, en je hebt ook rechtstreeks de pionnen van de fossiele reuzen in de regeringen.”
Kijk bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, waar Dick Cheney van Halliburton vicepresident was onder George W. Bush. En ook Rex Tillerson – CEO van ExxonMobil –, was even buitenlandminister van Trump. Ondertussen is in Europa Miguel Canete, een Spaanse oliebaron, minister van Klimaatactie en Energie.
Het gaat daarbij om enorme belangen. In haar boek ‘This changes everything: capitalism versus the climate’, schrijft Naomi Klein dat de fossiele energiegiganten nog op een berg van 2.800 miljoen ton koolstof zitten. “Die voorraad is vandaag nog 27 biljoen dollar waard. En die wil de fossiele industrie natuurlijk allemaal de lucht in blazen. Als dat gebeurt dan zal het klimaat niet met 1 of 2 graden, maar met 8 acht graden opwarmen. Een rampscenario”, waarschuwt Natalie.
Morele plicht om actie te ondernemen
Hoe kan je daar als klimaatactivist iets tegen beginnen? “Zij hebben de macht van het geld, maar wij hebben de macht van het aantal”, zegt Natalie. Elk jaar zijn er meer en meer klimaatacties en telkens worden er records gebroken van opkomst tijdens grote klimaatmanifestaties.
“De volgende stap is burgerlijke ongehoorzaamheid”, zei Natalie al in 2016 in een interview met De Standaard. Een goed voorbeeld daarvan is Ende Gelände, een bezetting van een bruinkoolcentrale waar Natalie aan deelnam samen met duizenden jongeren. “Het mag misschien niet juridisch, maar soms is het wel je morele plicht om zulke acties te ondernemen”, legt Natalie uit.
In de Keuken van Peter hangt een bord, het is nog leeg. Daar wil hij het komende jaar uitdagende ideeën op verzamelen. Natalie mag vanavond als eerste gast een idee achterlaten op het bord. Benieuwd naar haar voorstel? Kijk dan naar de tweede aflevering van De Keukenrevolutie. Hieronder, of op het YouTube-kanaal van Peter Mertens.